Makkelie reageert via Instagram: 'Persoonlijke voorkeur doorzetten niet mijn taak'

26 september 2019 om 23:06

Videoscheidsrechter Danny Makkelie heeft na Feyenoord-AZ gereageerd op de commotie rondom de arbitrage. Arbiter Jochem Kamphuis gaf Steven Berghuis geel na een harde tackle op Teun Koopmeiners en Makkelie besloot om niet te corrigeren: na afloop meldde de VAR zich op Instagram.

Makkelie herhaalde in zijn betoog de woorden van Kamphuis, die stelde dat er geen sprake is van 'buitensporige inzet' tijdens het 'raakmoment'. De VAR had daardoor een argument om de beslissing van de arbiter te ondersteunen. 'Hoewel mijn voorkeur naar een rode kaart gaat – dit ook aan de scheidsrechter uitgelegd – kan ik op basis van het raakmoment een gele kaart nog nét steunen', aldus Makkelie.

<iframe style="width:100%;height:100%;position:absolute" width="100%" height="100%" frameBorder="0"></iframe>

'Mijn taak als VAR is niet om mijn persoonlijke voorkeur er doorheen te drukken of om beslissingen beter te maken, maar om in te grijpen als het onomstotelijk fout is met duidelijk bewijs', vervolgde de VAR, die beargumenteerde dat er 'meer nodig was dan alleen snelheid en intensiteit' om een rode kaart te trekken. 'De tackle gaat met twee benen langs de benen van de tegenstander (geen contact met de noppen of voeten) waardoor het aan de ernst net wat minder is.'

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

VAR moment bij Feyenoord - AZ. Overtreding Berghuis; scheidsrechter geeft een gele kaart. Dan is het vervolgens aan de VAR om de overtreding te checken en om te beoordelen of die beslissing "duidelijk" fout is. Na het bestuderen van de beelden kan geconcludeerd worden dat er sprake is van snelheid en intensiteit, maar dat het raakmoment (point of contact) niet buitensporig of ernstig gemeen is. Dit betekent dat er vanuit de VAR een element is om de gele kaart te kunnen steunen. Hoewel mijn voorkeur naar een rode kaart gaat (dit ook aan de SR uitgelegd) kan ik op basis van het raakmoment een gele kaart nog nét steunen. Voor een rode kaart hebben we namelijk meer nodig dan alleen snelheid en intensiteit. Mijn taak als VAR is niet om mijn persoonlijke voorkeur er doorheen te drukken of om beslissingen beter te maken, maar om in te grijpen als het onomstotelijk fout is met duidelijk bewijs. De tackle gaat met twee benen langs de benen van de tegenstander (geen contact met de noppen of voeten) waardoor het aan de ernst net wat minder is. Mensen mogen het hier mee eens zijn of niet natuurlijk, ik leg alleen maar uit hoe het proces is verlopen.

Een bericht gedeeld door Danny (D.D.) Makkelie (@dannymakkelie) op