Depressieve ex-Feyenoorder Claeys doet verhaal: 'Afgekraakt door Van Hanegem'

Depressieve ex-Feyenoorder Claeys doet verhaal: 'Afgekraakt door Van Hanegem'

Gepubliceerd: vrijdag 15 november 2019 om 15:39vr 15-11-2019 om 15:39

Laatste update: vrijdag 15 november 2019 om 15:45vr 15-11-2019 om 15:45

Robert Enke beroofde zichzelf tien jaar geleden van het leven. De Duitse doelman kampte met een depressie en overleed op 32-jarige leeftijd. Geoffrey Claeys, die onder meer voor Feyenoord speelde, had ook last van depressies en doet zijn verhaal in een interview met HUMO.

Claeys (45) werd gezien als één van de grootste Belgische talenten, maar een grote doorbraak kwam er nooit. "Ik was 21 jaar toen ik van Cercle Brugge naar Feyenoord ging, een club met topspelers als Ronald Koeman en Henrik Larsson", zegt Claeys. "De impact van die transfer was zo groot dat ik werd overvallen door faalangst. En behalve de druk van een topclub, legde ik mezelf nog extra druk op – ik móést de beste zijn, ik mocht geen fouten maken."

Claeys overtuigde niet bij Feyenoord en koos in 1998 voor een terugkeer naar België. "Na twee jaar verhuisde ik naar Anderlecht, maar ook daar verdween de angst niet. Bij Feyenoord had clubicoon Willem van Hanegem me tot op de grond afgekraakt, en bij Anderlecht werd ik door de eigen supporters uitgejouwd. Ik moest nog maar opwarmen langs de lijn, of ze begonnen al te fluiten."

"Enke heeft zelfmoord gepleegd. En ja, die gedachte is ook ooit in me opgekomen, tijdens periodes van absolute wanhoop. Maar om echt tot de daad over te gaan, leef ik nog te graag", zegt Claeys eerlijk. Pas bij Lierse kreeg Claeys in de gaten dat hij depressief was. "Op trainingskamp in Turkije raakte ik plots niet meer vooruit. Bloedtesten wezen niks uit, dus ging ik maar eens naar een psychiater. Hij zei meteen: jij zit met een heel zware depressie. Dat had ik zelf nog niet eens door."

Daar had Claeys ook bij Moeskroen last van. "Nee, ik herviel vrij snel. Al had ik het grote geluk dat Hugo Broos er trainer was. Hugo is een geweldige mens: hij zocht hulp, en zorgde dat ik bij een sportpsycholoog terechtkon. Daar leerde ik omgaan met de negatieve gedachten waartegen ik voortdurend vocht."

Claeys sloot zijn carrière in 2009 af bij FC Veldegem.

Logo Bundesliga

Check hier de hoogtepunten van de afgelopen Bundesliga-speelronde

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws