Onbegrip over De Boer en Akyol: 'We denken in Nederland vaak zo simpel'

Onbegrip over De Boer en Akyol: 'We denken in Nederland vaak zo simpel'

15-04-2020 19:34 Laatste update: 20:54
27

Rob Jansen haalde het al meerdere keren aan: de coronacrisis zal de voetbalwereld verplichten tot normaal gedrag. Volgens de Nederlandse zaakwaarnemer valt het niet te verantwoorden als clubs nog honderd miljoen euro betalen voor een speler.

"Ik keek laatst naar een talkshow en daar zaten Ronald de Boer en Özcan Akyol. Die twee zeiden dat als straks alles voorbij is de gekte gewoon weer zal regeren. Ik denk dan: ja, als we het al niet eens meer proberen", zegt Jansen tegen het Algemeen Dagblad. "We leren in Nederland zo weinig, we denken vaak zo simpel. Ik hoop: door de coronacrisis wordt de samenleving eindelijk wakker. Hopelijk volgt ook het voetbal nog."

Daar gelooft Jansen in. "Ethisch is het onmogelijk dat clubs nog honderd miljoen neertellen voor een speler terwijl supporters van die clubs naar de gaarkeukens moeten voor eten." Hij voorspelt dat er 'twee markers' komen. "Daar rekenen andere clubs hun transfers omheen. Ik geef een voorbeeld. Er gaat straks een speler van Ajax naar Atlético Madrid. Fictief verhaal hè, laat dat duidelijk zijn. Die speler vertegenwoordigde eerder een marktwaarde van vijftig miljoen, maar gaat nu voor circa 20 miljoen. Zo gaan andere clubs ook rekenen."

Jansen sluit niet uit dat er veel minder transfers zullen zijn. "Spelers kunnen nu ook denken: ik ga nu niet weg. Waar hij eerder een tientje kon verdienen, krijgt hij nu vijf of zes euro." Wel benadrukt de belangenbehartiger dat de voetbalwereld collectief moet inleveren. "Maar geloof me, als je met spelers praat en je legt het ze niet op, dan doen ze dat."