'Hij belde: met Koeman. Ik dacht: iemand zit me in de maling te nemen'

'Hij belde: met Koeman. Ik dacht: iemand zit me in de maling te nemen'

23-04-2020 21:58
5

Dwight Lodeweges werd in het voorjaar van 2018 tot zijn grote verrassing toegevoegd aan de technische staf van het Nederlands elftal. De toenmalige assistent van PEC Zwolle werd door kersvers bondscoach Ronald Koeman zelf benaderd.

De geboren Canadees kon het nauwelijks geloven toen de eerste contacten werden gelegd. "Ik zie me nog zo in de auto zitten, op weg naar Voorthuizen, mijn dorp. En ik rijd bijna het dorp in, krijg ik een appje van Ronald Koeman: wanneer kan ik je bellen? Ik dacht: nou, iemand zit me in de maling te nemen. Ik zei: nu. En toen belde hij: met Koeman. Ik zei: ja, dat zeggen ze allemaal", blikt Lodeweges terug in gesprek met Omrop Fryslân.

Het bleek echter wel degelijk Koeman zelf te zijn, die Lodeweges benaderde voor een rol bij Oranje. "Hij zocht een ervaren veldtrainer. En ik heb hem ook gevraagd: ja, maar waarom? In zo'n positie pak je vaak iemand die je al jaren kent, die je vertrouwt. En dat hadden wij totaal niet. Hij zei: ik volg je al een tijd met je ploegen, hoe je speelt, wat je doet. Ik had al wat gedaan bij Oranje Onder 20. Schijnbaar was dat goed bevallen. Toch een mooie beloning: ik kende hem niet, hij kende mij niet en dan toch dit."

Lodeweges stond toen nog onder contract bij PEC, maar besloot de uitdaging in Zeist aan te gaan. "Ik had het er met Gert Peter de Gunst, de andere assistent, over. Hij zei: nou, daar moet je toch geen vijf seconden over nadenken? En zo is het ook. Je gaat naar de KNVB, samenwerken met Virgil van Dijk, Wijnaldum, Frenkie de Jong..."