Uitdagingen voor de nieuwe bondscoach: Nederland moet weer van Oranje houden

Uitdagingen voor de nieuwe bondscoach: Nederland moet weer van Oranje houden

30-06-2021 17:00
63

Frank de Boer is opgestapt als bondscoach van het Nederlands elftal en dat betekent dat de KNVB op zoek moet naar een opvolger. Die zal geen gemakkelijke klus aantreffen in Zeist: VoetbalPrimeur schetst de problemen en de uitdagingen die de nieuwe bondscoach te wachten staan.

De liefde van het volk terugwinnen
Het was treurig om te zien hoe er gereageerd werd op het nieuws dat de KNVB dinsdagmiddag naar buiten bracht. Frank de Boer stapte op als bondscoach van Oranje en de bond was plotseling populairder dan ooit. Het volk had vanaf het begin al weinig vertrouwen in de voormalig trainer van Ajax en zijn steun zakte naar het nulpunt toen Nederland op het EK in de achtste finale werd uitgeschakeld door de Tsjechen.

De opvolger van De Boer moet zien te doen wat Ronald Koeman ook lukte na de dramatische WK-kwalificatie richting 2018: het volk voor Oranje terugwinnen. Fris en herkenbaar spel en een selectie waarmee Nederlanders zich kunnen identificeren zijn nodig om het 'wij-gevoel' richting de kwalificatie voor het wereldkampioenschap in Qatar weer aan te wakkeren en het vertrouwen in de nationale ploeg te herstellen.

De weg naar Qatar zien te vinden
Met kwalificatie voor het WK van 2022 is ook meteen het sportieve hoofddoel voor de nieuwe bondscoach vastgelegd. De Boer laat Oranje niet op de meest florissante positie achter in groep G, want met zes punten in drie wedstrijden staat het samen met Noorwegen en Montenegro op een gedeelde tweede plaats. Turkije is nog altijd de nummer één en houdt het directe WK-ticket daarmee virtueel in handen.

Op 1 september speelt het Nederlands elftal de cruciale uitwedstrijd tegen Noorwegen, waar Erling Haaland en co verslagen moeten worden om de kans op de eerste plek in de poule realistisch te houden. Tweede worden zou ook een uitweg kunnen bieden, maar dan moet het WK bereikt worden via de altijd riskante play-offs. Het moge duidelijk zijn dat de nieuwe bondscoach zeven belangrijke WK-kwalificatiewedstrijden tegemoet gaat.

De systeemdiscussie beëindigen
5-3-2 of 4-3-3? Met dat vraagstuk waren we voor en tijdens het EK bijna dagelijks bezig. De Boer koos vanwege de specifieke kwaliteiten in zijn selectie voor een systeem waarin drie centrale verdedigers gebruikt werden, wat door anderen dan weer getypeerd werd als het 'verloochenen van de Hollandse school'. Zij stelden dat we als klein landje zo ver gekomen zijn door in onszelf te blijven geloven en ons 'eigen' 4-3-3 te spelen.

Wie de nieuwe bondscoach ook wordt, de discussie over de gewenste formatie zal meteen weer losbarsten. Hoe ziet deze trainer de toekomst van Oranje en op welke manier moeten de resultaten worden behaald? Passen we ons aan of gaan we uit van eigen kracht? Overtuigingskracht, zelfvertrouwen en tactisch inzicht is nodig om de spelers én de zeventien miljoen bondscoaches op één lijn te krijgen en achter het volgende voetbalplan te verzamelen.

Het door de KNVB gewenste 'aura' brengen
Nico-Jan Hoogma, directeur topvoetbal bij de KNVB, zei in een interview na het vertrek van De Boer dat de bond een coach gaat zoeken met het 'aura' van een echte baas. Koeman was daar een perfect voorbeeld van en dus is het aan de nieuwe trainer om net zo'n natuurlijk overwicht en leiderschap tentoon te spreiden als de huidige oefenmeester van Barcelona. Dat is geen eenvoudige klus, zeker niet als dat niet in je natuur zit.

De trainer die de belangrijkste voetbalbaan van Nederland krijgt, zal vanaf minuut één tegen die verwachtingen op moeten boksen. Degene met het gewenste natuurlijke leiderschap moet het volk weer voor Oranje winnen, kwalificatie voor het WK in Qatar afdwingen, de discussie over het beste systeem doen afzwakken én om kunnen gaan met de torenhoge verwachtingen van de buitenwacht en de KNVB.