Bijna vlekkeloze EK-finale voor Kuipers: 'Enige moment waarop ik 'm niet oké vond'

Bijna vlekkeloze EK-finale voor Kuipers: 'Enige moment waarop ik 'm niet oké vond'

12-07-2021 13:50 Laatste update: 14:30
30

Björn Kuipers heeft een bijna perfecte EK-finale gefloten en wordt overspoeld met complimenten uit binnen- en buitenland. Dick Jol en Mario van der Ende geven hem een ruime voldoende voor zijn optreden tijdens Italië-Engeland: de gewezen topscheidsrechters steken dan ook de loftrompet.

Kuipers had de zaken prima voor elkaar in zijn eerste en tevens laatste EK-finale. Mede door het optreden van de scheidsrechter uit Oldenzaal bleef de wedstrijd zijn tempo houden, hij had de touwtjes vanaf de eerste minuut in handen. Gele kaarten bleven ruim drie kwartier lang in de borstzak van Kuipers. Een meer dan waardig afscheid dus als scheidsrechter op het internationale podium.

"Hij heeft het hartstikke goed gedaan, meer dan prima", zegt Jol tegen VoetbalPrimeur. "Hij liet lekker doorvoetballen en trapte niet in de acties van Sterling. Die moet lekker op ballet gaan, daar word je niet goed van. Net als tegen Denemarken (toen Danny Makkelie de leidsman van dienst was, red.) probeerde hij het tegen Italië ook weer. De spelers van Italië hadden hem goed in de smiezen."

Van der Ende vindt dat Kuipers een goede wedstrijd gefloten heeft. Het moment rond Raheem Sterling bekijkt hij echter anders. "Het kan ook een samenloop van omstandigheden zijn. Ze (Bonucci en Sterling, red.) stonden allebei met hun armen opzij, dus of dat dan theater is?", zegt Van der Ende.

Dat Kuipers het Sterling-moment tijdens Engeland-Denemarken in zijn achterhoofd had zitten, gelooft Van der Ende niet. "Dat is geweest, ik denk zo niet. Het was geen penalty. Sterling viel zelf en daarna vond er contact plaats, dus was het geen penalty. Ik hoorde van de week dat het een 'lichte penalty' of een 'softe penalty' is, maar die bestaan voor mij niet. Het is ja of nee. Zo moet je ook handelen als scheidsrechter. Met 'fluiten in de geest van de wedstrijd' of 'grijs gebied' kan ik weinig. Dat is voor mij koffieautomaatdenken. Het is ook wel of geen buitenspel, niet een beetje."

Wat betreft het algehele optreden van Kuipers is Van der Ende het wel volledig eens met Jol. "Als dit zijn afscheid is geweest, dan is het een zeer waardig afscheid", zegt de inmiddels 65-jarige ex-arbiter. "Ik kijk ook als voetballiefhebber, niet alleen als scheidsrechter. Als je het heel kritisch bekijkt, zat er nog wel een gele kaart in voor een overtreding op Rice. Maar hij is keurig overeind gebleven en heeft zijn wedstrijden goed geleid. Geen enkele scheidsrechter is dit toernooi foutloos geweest."

Alleen de tackle van Jorginho op Jack Grealish in de verlenging had wat Jol en Van der Ende betreft wel anders bestraft kunnen worden. Het was meteen het meest discutabele moment van de 120 minuten die Kuipers floot. "Hij gaf geel, maar niemand had er iets van gezegd als het rood was geweest", zegt Jol. "Kuipers stond er voor mijn gevoel redelijk dicht op. Dat was voor mij het enige moment waarop ik hem niet oké vond. De regel is dat de VAR niet mag reageren als de scheidsrechter contact geconstateerd heeft, maar ik vind dat je als VAR toch moet zeggen: Björn, kom kijken, we hebben een paar andere beelden. Zeker op dit niveau."

'Achteraf had hij rood gegeven'
"Je ziet dat hij vol zijn noppen in het dijbeen zette. Ik vind dat daar maar één straf op staat. Natuurlijk raakte hij eerst de bal, maar daarna raakte hij hem vol in z'n dijbeen. In Engeland zouden ze hier ook rood voor geven. In mijn ogen had Jorginho eraf gemoeten", aldus Jol. "Voor de rest was het prima. Prima duels, een beetje vasthouden aan de zijlijn, een tackeltje hier en een tackeltje daar. Als Kuipers door kon laten voetballen, dan deed hij dat. Er waren geen discutabele situaties met strafschoppen of buitenspel. Het enige was dus het moment met Grealish en Jorginho. Als Kuipers het terug had gezien, had hij achteraf misschien wel rood gegeven."

Makkelie
Makkelie en Kuipers hebben het EK uiteindelijk oranje gekleurd, nadat het Nederlands elftal in de achtste finale door het ijs zakte tegen Tsjechië. Vier dagen voordat Kuipers aan mocht treden op Wembley, kreeg Makkelie de halve finale tussen Engeland en Denemarken op zijn bordje. De scheidsrechter uit Dordrecht floot goed, maar ging in de verlenging in de fout met het eerder aangehaalde cruciale Sterling-moment. "Hij heeft het hartstikke goed gedaan, maar die strafschop zit hem in de weg", oordeelt Jol.

"De wedstrijden voor de halve finale waren toch prima? Daar was niets mis mee. Makkelie floot 102 minuten prima, maar in twee seconden word je dan onderuit getikt. De twee Nederlandse scheidsrechters hebben het allebei goed gedaan. Çakir viel door de mand, Orsato viel door de mand, Turpin viel door de mand. Ze hadden allemaal wat. Kuipers en Makkelie hebben het fantastisch gedaan. Je mag best heel trots zijn op ze."

Volgens Van der Ende heeft Makkelie 'een stabiel toernooi' gefloten. Toch plaatst hij vraagtekens bij enkele gebeurtenissen in de wedstrijden die hij floot. "Een handsbalsituatie, een rode kaart-situatie, de overtreding van Phillips op Kroos was roodwaardig. En de situatie bij Denemarken - Engeland. Hij heeft een stabiel toernooi gefloten, maar hij had ook het geluk dat twee Engelsen, twee Spanjaarden en een Italiaan niet ingezet konden worden omdat hun land nog actief was. En zijn kansen namen ook toe omdat Nederland al vroeg werd uitgeschakeld. Dat geluk moet je ook hebben. Als hij aan dit soort dingen kan werken, is het voor de toekomst hoopgevend. Er zijn nog wel wat verbeterpunten."

Van der Ende staat er nuchter in: hij loopt niet de polonaise omdat Kuipers de finale tot een goed einde gebracht heeft. "Tja, trots? Mij is ook gevraagd wat dit betekent voor de Nederlandse arbitrage. Ik denk niet dat twintig andere scheidsrechters ineens beter gaan fluiten. Het is leuk voor de mensen die erbij betrokken zijn. Van een kritische benadering word je ook alleen maar beter. De juichverhalen zijn meer voor de huiskamer."

Kuipers heeft aangegeven na het EK van het internationale podium te stappen. Van der Ende zou er echter niet van opkijken als hij toch door blijft fluiten. "Niets is zo veranderlijk als een mens. Misschien gaat het weer kriebelen bij hem. Arjen Robben is ook weer gaan voetballen", besluit hij.

(Tim van Duijn/VoetbalPrimeur)