'Figo zei dat hij al moe werd als hij ze zag rennen, dat was ook zo'

'Figo zei dat hij al moe werd als hij ze zag rennen, dat was ook zo'

09-07-2023 21:38 Laatste update: 10-07-2023 00:34
47

Guus Hiddink noemt de spelers van Zuid-Korea tijdens het WK van 2002 in eigen land en Japan echte 'strijders'. De oefenmeester stond destijds aan het roer bij het Aziatische land en slaagde erin om de halve finale van het toernooi te bereiken.

Duitsland won de halve finale uiteindelijk met 1-0 door een doelpunt van Michael Ballack. "Zuid-Koreanen zijn strijders", aldus Hiddink in gesprek met het Algemeen Dagblad. "De omstandigheden waren zwaar om te voetballen: warm en een hoge luchtvochtigheid. Wat de Koreanen konden en Europeanen bijvoorbeeld niet, was na een actie nóg een actie maken. We speelden in de poule tegen Portugal en de dag ervoor sprak ik hun sterspeler Luís Figo. 'Ik word al moe als ik ze zie rennen', zei Figo. Dat was ook zo."

"Koreanen gaan door tot ze bijna flauwvallen", vervolgt Hiddink. "Net wielrenners die een berg oprijden. Dat is de landsaard. Maar ik moest ook gewoonten doorbreken. Dat een jonge speler in scoringspositie de bal - zoals het hoorde volgens de hiërarchie - niet langer afspeelde naar een oudere speler die er veel slechter voorstond, maar zelf schoot. En dat ze elkaar aanraakten. Dat durfden ze niet, uit respect. Maar dan win je geen duel."