Heftige rellen in Maracanã overschaduwen historische zege Argentinië in Brazilië

Heftige rellen in Maracanã overschaduwen historische zege Argentinië in Brazilië

22-11-2023 06:50
37

Argentinië heeft in de nacht van dinsdag op woensdag een historische zege geboekt in Brazilië. Het is voor de Goddelijke Kanaries pas de eerste thuisnederlaag ooit in de WK-kwalificatiereeks én tevens de derde nederlaag op rij. De wedstrijd werd echter overschaduwd door heftig geweld op de tribunes in het Maracanã-stadion. 

De spanning en druk was gigantisch, ook voor aftrap al. Braziliaanse en Argentijnse fans kregen het ruim voor aanvang al met elkaar an de stok. Toen de politie besloot in te grijpen, rukten Argentijnse supporters stoeltjes los, om die vervolgens richting de agenten te gooien. Spelers, onder wie Lionel Messi, probeerden de eigen aanhang nog te kalmeren. Dat lukte niet, waarna de wereldkampioen zich terugtrok in de catacomben van het Maracanã. Uiteindelijke wist de politie orde te herstellen. Daarbij werd het gebruik van knuppels niet geschuwd. 

Uiteindelijk werd er 27 minuten later gefloten voor de aftrap. De openingsfase was onvriendelijk. Brazilië had voor rust al drie gele kaarten te pakken. De grootste mogelijkheid was voor Gabriel Martinelli, maar de Arsenal-aanvaller zag zijn poging van de doellijn gehaald worden door Tottenham Hotspur-verdediger Christian Romero. Ook Raphinha maakte het doelman Emiliano Martínez nog lastig, maar Argentinië hield stand. 

Na rust viel de enige treffer van het duel. Nicolás Otamendi kopte na ruim een uur spelen raak uit een hoekschop. De Brazilianen gingen vervolgens op jacht naar de 1-1, maar die kwam er, ondanks wat speldenprikjes, niet. De Goddelijke Kanaries moesten zelfs nog verder met tien man, nadat invaller Joelinton rood kreeg. Door de historische nederlaag staat Brazilië nu zesde in de WK-kwalificatie, een plek die nog wel net recht geeft op deelname aan het eindtoernooi.

Het puntenverschil met koploper Argentinië, dat er vijftien heeft, bedraagt nu acht. De nummer twee is Uruguay, terwijl Colombia, Venezuela en Ecuador respectievelijk derde, vierde en vijfde staan.