Zes conclusies: PSV is nu eliteclub, afscheid van 'oude' Champions League

Zes conclusies: PSV is nu eliteclub, afscheid van 'oude' Champions League

12-12-2023 21:30 Laatste update: 23:22
38

Hoewel de twee ploegen flink gewijzigd waren, maakten PSV en Arsenal (1-1) er een attractieve wedstrijd van in de laatste speelronde van de Champions League. VoetbalPrimeur trekt zes conclusies.

PSV weer sterk, geen record
Het ijzersterke seizoen van PSV kreeg dinsdagavond een vervolg met een fijn gelijkspel tegen Arsenal. Het betekent dat de Eindhovenaren, die barsten van het zelfvertrouwen, in heel 2023 nog maar drie keer verloren: van Sevilla, Arsenal en... FC Emmen. Door het gelijkspel tegen The Gunners eindigt PSV op negen punten in de groepsfase. Dat is net geen clubrecord: vijf keer werden er tien punten verzameld.

Bosz krijgt weer gelijk
De aanvoerder (Luuk de Jong) op de bank, twee spelers (Armando Obispo en Mauro Júnior) die negen maanden geleden hun laatste serieuze wedstrijd speelden en een linksback (Patrick van Aanholt) op het middenveld: het een 'fantastie-opstelling' noemen gaat wat ver, maar Peter Bosz verraste met een aantal opvallende basisspelers bij PSV. Marco van Basten noemde het voor de wedstrijd 'jammer, zonde en heel gek', maar weer kreeg Bosz het gelijk aan zijn zijde. De organisatie zit zo goed in elkaar, dat ook reserves moeiteloos ingepast worden.

Masterclass Tillman
Het was genieten van Malik Tillman, die een goed moment had uitgekozen voor zijn beste wedstrijd in het PSV-shirt. Om de haverklap gaf de Amerikaanse stilist een afgemeten steekpass, ook nog eens met buitenkantje voet. Als hij zo speelt, is Tillman typisch zo'n speler voor wie je naar het stadion komt. Ter herinnering: PSV kan de huurling voor naar verluidt twaalf tot veertien miljoen euro definitief overnemen van Bayern München.

Champions League-miljoenen stromen binnen
PSV heeft de meest lucratieve Champions League-groepsfase in de clubgeschiedenis achter de rug. De inkomsten bedragen al ruim 50 miljoen euro, met onder meer dank aan het bereiken van de achtste finales. Dat levert een bonus van 9,6 miljoen euro op. Het gelijkspel tegen Arsenal betekent een wedstrijdpremie van 900.000 euro. Dat had 2,8 miljoen euro kunnen zijn als er was gewonnen.

PSV één van zestien eliteclubs
PSV hoort bij de beste zestien clubs van Europa en treft in de achtste finale een club uit rijtje Bayern München-Real Madrid-Manchester City-FC Barcelona. Daar worden Real Sociedad óf Internazionale, Atlético Madrid óf SS Lazio, Borussia Dortmund óf Paris Saint-Germain nog aan toegevoegd. Bosz en zijn mannen kunnen hun borst natmaken, want een prachtige uitdaging wacht.

Afscheid van de 'oude' Champions League
Je zou het bijna vergeten, maar PSV - Arsenal was óók het afscheid van de groepsfase zoals we die kennen in de Champions League. Vanaf volgend seizoen hanteert de UEFA een nieuwe opzet, waarbij de groepsfase zal plaatsmaken voor één grote ranglijst. 36 deelnemers, in plaats van de gebruikelijke 32, zullen elk acht wedstrijden spelen, tegen zeven verschillende clubs.