Tranen bij Nederlands getint Kaapverdië: Afrika Cup-droom valt uiteen na penalty's

3 februari - 23:51 Laatste update: 23:52
22

Het Nederlands getinte Kaapverdië heeft een historische plek in de halve finale van de Afrika Cup op een haar na misgelopen. Op penalty's verloor de eilandengroep, waar nog geen 600 duizend mensen wonen, van Zuid-Afrika.

Het kleine Kaapverdië streed samen met Zuid-Afrika om een historische plek in de halve finale van de Afrika Cup, nadat het eerder al wist te stunten tegen Ghana en knap gelijk wist te spelen tegen Egypte. Zuid-Afrika schakelde in de achtste finale Marokko uit. Bij Kaapverdië begonnen de in Rotterdam geboren aanvallers Garry Rodrigues en Jamiro Monteiro in de basis. FC Groningen-middenvelder Laros Duarte kwam als invaller binnen de lijnen, terwijl zijn broer Deroy Duarte op de bank bleef.

Tegen Zuid-Afrika had Kaapverdië licht de overhand, al was de wedstrijd over het algemeen in evenwicht. Duidelijk was in ieder geval dat er veel op het spel stond voor beide ploegen. De wedstrijd stevende af op een verlenging met een 0-0 stand, toen Kaapverdië-spits Gilson Tavares in de slotfase nog een grote kans kreeg. Zuid-Afrika kon echter opgelucht ademhalen, waardoor er verlengd werd.

In die verlenging sloeg de vermoeidheid bij beide ploegen toe. Kaapverdië en Zuid-Afrika kozen er uiteindelijk voor om weinig risico te nemen en de rijen gesloten te houden, met het oog op een penaltyserie. Zo bleef het na 120 minuten spelen 0-0, waardoor strafschoppen uitkomst moesten bieden.

De penaltyreeks begon vreselijk voor Kaapverdië: Bebé, Willy Semedo en Groningen-middenvelder Laros Duarte misten de eerste drie penalty's van de eilandengroep. Ook Zuid-Afrika was niet foutloos vanaf elf meter, maar toch trokken zij aan het langste eind: Zuid-Afrika gaat naar de halve finale, Kaapverdië moet naar huis.