Van Hooijdonk laakt statement 'onderbetaalde' speelsters: 'Investeer in jezelf'

Van Hooijdonk laakt statement 'onderbetaalde' speelsters: 'Investeer in jezelf'

25 maart - 00:18 Laatste update: 02:22
141

Pierre van Hooijdonk kan zich niet vinden in de actie die dit weekend werd gevoerd in de Azerion Vrouwen Eredivisie, waar de aandacht werd gelegd op de salarissen die de speelsters ontvangen. In Studio Voetbal trekt de voormalig spits een vergelijk met het begin van zijn loopbaan, toen hij naast zijn taken als voetballer ook een baan had.

In de hoop op het afdwingen van betere salarissen, betraden de speelsters het veld met shirts met daarop de tekst 'Betaald voetbal = betaald worden'. Daarnaast waren speelsters als Kika van Es en Wieke Kaptein op zondag te gast in Goedemorgen Eredivisie. Hierin werd gepleit voor hogere salarissen.

Van Hooijdonk meent echter dat de actie te vroeg komt en haalt aan dat hij zelf in het begin van zijn loopbaan ook een baan had naast zijn leven als profvoetballer. "Toen ik bij RBC Roosendaal mijn eerste contract in het betaald voetbal tekende, verdiende ik bruto twintigduizend gulden per jaar. Als je meer wilde verdienen, moest je investeren in jezelf. Daarnaast werkte ik gewoon, zoals het gros van de spelers in de Eerste Divisie."

"Ik stond in een sportzaak als verkoper. Dat was de investering die je deed voor jezelf", gaat Van Hooijdonk verder. "Dat deed eigenlijk de hele Eerste Divisie toen. De betere spelers gingen meer verdienen bij een club in de Eredivisie. Dat was het proces. Nu zie je ook in de Eerste Divisie, de huidige Keuken Kampioen Divisie, dat een groter deel van de spelers fullprof is. Dat heeft ook 25 jaar geduurd", aldus de voormalig spits.