Radicaal voorstel in Duitsland: Bundesliga terug met mondkapjes en bizarre regels

Radicaal voorstel in Duitsland: Bundesliga terug met mondkapjes en bizarre regels

24-04-2020 11:48
77

De plannen liggen er, maar de Bundesliga wordt niet zomaar hervat. Het Ministerie van Arbeid werkt volgens Der Spiegel aan een aanvullend scenario voor de hervatting van de competities - en dat kan tot op z'n zachtst gezegd bizarre taferelen leiden.

Deskundigen pleiten voor strenge richtlijnen voor de Bundesliga. Inmiddels wordt op het ministerie gewerkt aan twee 'merkwaardige' voorstellen, aldus Der Spiegel. De eerste variant is dat spelers en arbiters tijdens wedstrijden mondkapjes moeten dragen en deze élke vijftien minuten dienen te vervangen.

Deze 'niet-alledaagse en medisch goedgekeurde mondkapjes' mogen tijdens de wedstrijd niet aangeraakt worden. Als een mondkapje niet meer goed zit als gevolg van een sliding, sprint, kopbal of duel, wordt het spel onmiddellijk onderbroken.

Als alternatief stellen deskundigen voor om tot het einde van het seizoen alle spelers, trainers, medici en andere betrokkenen in volledige quarantaine te plaatsen om de kansen op een coronabesmetting zo klein mogelijk te maken. Een groot hotel is daarbij de meest voor de hand liggende 'basislocatie'.

Fysiek contact buiten het eigenlijke spel moet ook tot het minimum worden beperkt, stellen de Duitsers. Zo is knuffelen na een doelpunt of kleine ruzies rond de bal niet meer toegestaan. Gebeurt dat wel, dan moet de scheidsrechter optreden. Volgens het Ministerie van Arbeid gaat het vooralsnog om een 'eerste concept'. Deze week kwam een doorstart in de Bundesliga een stap dichterbij.