'Dest zal moeten gaan laten zien dat hij een aanwinst is voor FC Barcelona'

'Dest zal moeten gaan laten zien dat hij een aanwinst is voor FC Barcelona'

02-10-2020 18:58 Laatste update: 19:20
24

De kans bestaat dat FC Barcelona in de laatste paar dagen van de transferperiode alsnog met Memphis Depay aan de haal gaat, verwacht Edwin Winkels, correspondent in Spanje en volger van Barcelona. Hij laat zich uit over de huidige situatie van Barcelona, dat nog naar een spits zoekt.

Barcelona-trainer Ronald Koeman is al langere tijd op zoek naar een opvolger voor Luis Suárez. Memphis Depay is de belangrijkste kandidaat. "Je zou zeggen dat ze een pure nummer negen nodig hebben nu Luis Suárez vertrokken is", zegt Winkels tegen VoetbalPrimeur. "Ronald Koeman speelt met Lionel Messi als valse spits en ook Memphis Depay is geen echte negen. Juist in het systeem waarin ze nu spelen, met Messi, Philippe Coutinho en Ansu Fati, die waanzinnig goed functioneren, zie je wel dat Antoine Griezmann het moeilijk heeft."

"Memphis komt goed tot zijn recht in die ruimtes voorin. Bovendien lijkt Koeman in dit systeem niet zo veel aan een type als Suárez te hebben", zegt Winkels. Hij denkt dat Memphis uitstekend zou kunnen functioneren in het elftal van Koeman. "Je hebt Fati die enorm veel kan scoren en Messi geeft voorlopig zijn assists en heeft genoeg belangrijke acties. Memphis past in het Barça-systeem waarmee Koeman voetbalt."

Of Memphis de stap naar Barcelona gaat maken, moet de komende dagen duidelijk worden. De Spaanse club heeft nauwelijks bestedingsruimte en is afhankelijk van uitgaande transfers. Alleen dan kan er weer geïnvesteerd worden. "Dat een speler als Suárez weg is, zorgt ervoor dat de druk minder groot is op de salariskosten. Als er de komende dagen nog meer spelers - zoals Dembélé - vertrekken, komt er geld vrij om hem eventueel aan te trekken."

Sergiño Dest
Barcelona wist zich wel al te versterken met Sergiño Dest. Hij komt voor ruim twintig miljoen euro over van Ajax. "Je moet eerlijk zijn, niemand kende Dest hier in Barcelona, dat is ook logisch. Hij heeft net een seizoen bij Ajax gespeeld, dus voor de mensen hier was het eerst afwachten wat de kranten over hem zouden schrijven."

"Er wordt van hem verwacht dat hij hetzelfde gaat doen als Jordi Alba op de linkerflank", zegt Winkels. "Alba verdedigt sterk, komt op tot de achterlijn en zet veel voor. Dest is gehaald om dat ook wat meer over de rechterkant te creëren. Hij zal eerst moeten gaan laten zien dat hij een aanwinst is voor Barcelona."

"Ik geloof ook wel dat Koeman er nog wel een centrale verdediger bij zou willen. Lenglet werd bijvoorbeeld van het veld gestuurd tegen Celta de Vigo en Araújo kwam erin. Verder heeft Barcelona dus niks meer, er is heel weinig keus. Dest komt er bij voor rechts, maar kan ook op links spelen."

"Pique en Lenglet samen is in principe een prima duo, dus een aankoop zal een soort reserve zijn. Misschien een talent, want soms koop je op naam als in het geval van Umtiti en die heeft ook nooit goed gefunctioneerd als centrale verdediger bij Barcelona. Ik denk niet dat ze zich dit seizoen nog gaan versterken op die plek", besluit Winkels.

(Aaron Golub/VoetbalPrimeur)