Barcelona moet verder: Memphis dé opvolger van Messi, 4 talenten zien kans schoon

Barcelona moet verder: Memphis dé opvolger van Messi, 4 talenten zien kans schoon

06-08-2021 16:00
77

FC Barcelona moet plots verder zonder zijn grote ster Lionel Messi. De impact die de Argentijn had op het spel in Camp Nou is haast niet in woorden uit te drukken, maar tijd om bij de pakken neer te zitten is er niet. VoetbalPrimeur neemt de selectie van trainer Ronald Koeman onder de loep en stelt de sterren van de toekomst voor.

Barça-voorzitter Joan Laporta benadrukte vrijdag op een persconferentie dat de doelstellingen ongewijzigd blijven. Ook met de overgebleven spelers moet Koeman een gooi doen naar de titel in La Liga en succesvol proberen te zijn in de Champions League. "Natuurlijk is het moeilijk een speler als Messi te vervangen, maar Ronald gaat ervoor met zijn ploeg. Hij wil van het nieuwe tijdperk een succes maken. Dat moet hij samen met zijn spelers doen", richtte Laporta zijn blik op de toekomst. Dat er flink wat talent op de deur klopt komt als geroepen, want de financiële schade is nog veel erger dan verwacht.

Dat betekent dat het maar de vraag is of Koeman op nieuwe aankopen kan rekenen. Gelukkig is de positie onder de lat uitstekend bezet met Marc-André Ter Stegen, Neto en Iñaki Peña. Ook op rechtsachter zijn er mogelijkheden na de komst van Emerson Royal. De Braziliaan concurreert met Sergi Roberto en Sergiño Dest, al zou de oud-Ajacied ook op links uit de voeten kunnen. Daar is de spoeling iets dunner met routinier Jordi Alba en jongeling Alejandro Baldé.

Toch is kwantiteit ogenschijnlijk niet het probleem in de Barça-defensie. Zo kan Koeman centraal achterin een beroep doen op Gerard Piqué, Ronald Araújo, Óscar Mingueza, aanwinst Eric García, Clément Lenglet en Samuel Umtiti. De ene Fransman mag sowieso vertrekken (Umtiti), maar ook een goed bod op de ander (Lenglet) lijkt niet onbespreekbaar gezien de financiële situatie.

Dat het middenveld komend seizoen bestaat uit Sergio Busquets, Frenkie de Jong en Pedri staat wel vast. Miralem Pjanic is op weg naar de uitgang, waardoor Koeman met Riqui Puig en Nico González twee spelers uit de eigen jeugd achter de hand heeft en wellicht gaat het ook met Gavi snel. Daarnaast is Sergi Roberto een optie. Zeker nu de toekomst van Ilaix Moriba onzeker is, is het niet gek dat de Nederlander er nog een fysiek sterke middenvelder bij wil. Mogelijk dient Philippe Coutinho zich als een verrassende kandidaat aan. De Braziliaan mag weg, maar vooralsnog blijft het stil. Wellicht kan hij het juk van zich afschudden en zich ontfermen over een deel van de Messi-erfenis.

Memphis
De échte opvolger van Messi lijkt echter al bekend: Memphis Depay. De Oranje-international drukte tijdens de oefenduels meteen zijn stempel op Barça. De creatieve en fysiek sterke ex-PSV'er geniet zichtbaar van de bijna vrije rol die hij voorlopig van Koeman krijgt. Nu Messi niet terugkeert, lijkt hij die rol te kunnen behouden. De Oranje-aanvaller zakt uit, maakt loopacties in de diepte en is sterk aan de bal. Bovendien is de wisselwerking met Antoine Griezmann meteen uitstekend. De Nederlander en de Fransman voelen elkaar goed aan.

Het kan bijna niet anders of Memphis en Griezmann vormen straks een voorhoede met toptalent Ansu Fati, die voor snelheid en diepgang moet zorgen vanaf de vleugel. De achttienjarige Spanjaard was begin vorig seizoen de absolute smaakmaker in het elftal van Koeman, maar een zware blessure gooide roet in het eten. Inmiddels is hij hard op de weg terug. De ervaren goalgetter Sergio Agüero en de grillige Ousmane Dembélé zijn de alternatieven. Martin Braithwaite lijkt te vertrekken, maar net als in de andere linies zou zijn plek zomaar overgenomen kunnen worden door een talent dat op de deur klopt.

Deze vier talenten vechten om de aandacht van Koeman:

Yusuf Demir (18)
'De Lionel Messi van Oostenrijk' kwam deze zomer op huurbasis over van Rapid Wien, maar Barcelona bedong een optie tot koop van tien miljoen euro. Het moet wel heel gek lopen wil de club daar geen gebruik van maken. Demir kreeg al de nodige kansen van Koeman in de voorbereiding. Als je hem ziet spelen, snap je waar de vergelijking vandaan komt. De aanvaller heeft een uitstekend linkerbeen, waarmee hij vanaf rechts graag naar binnen komt.

Pablo Martín Páez Gavira 'Gavi' (17)
Gavi is zonder meer het grootste talent van de nieuwe lichting La Masía-spelers. De spelmaker is net 17 jaar, maar is nu al in staat om het spel te dicteren en hij beheerst het tiki-taka tot in de puntjes. De Barça-fans dromen dat het illustere trio Busquets, Xavi en Andrés Iniesta een waardige opvolger krijgt met De Jong, Pedri én Gavi. Nu Georginio Wijnaldum niet is gekomen, is er nog een plekje vrij: beleeft Gavi net als Pedri een stormachtige doorbraak?

Nico González (19)
In Barcelona spiegelen ze talenten graag aan de spelers van het Dream Team van Pep Guardiola. Gavi wordt omschreven als een mix van Iniesta en Xavi, maar bij Nico González is er geen twijfel. De 1.88 meter lange controleur doet in alles denken aan Sergio Busquets. Niet voor niets is González op termijn de beoogde opvolger van de 33-jarige routinier. Volgens Spaanse media is Koeman in elk geval erg gecharmeerd van hem.

Alejandro Baldé (17)
Baldé klopt ondanks zijn bijzonder jonge leeftijd inmiddels al enige tijd op de deur van het eerste elftal. Met Alba als de enige andere linksback in de selectie lonken er dit seizoen wellicht kansen voor de zeer jonge vleugelverdediger, die een uitstekende techniek, een goede pass en dito voorzet heeft. Hij past daarmee in het plaatje van de ideale Barça-back.

(Teun Buis/VoetbalPrimeur)