Van Basten over Ziyech: 'Ik weet niet of hij mij iets verwijt of niet'

Van Basten over Ziyech: 'Ik weet niet of hij mij iets verwijt of niet'

06-12-2022 15:51 Laatste update: 16:45
62

Hakim Ziyech speelt zijn interlands voor Marokko, maar had ook voor het Nederlands elftal uit kunnen komen. De Marokkaan liet de KNVB uiteindelijk echter links liggen. Marco van Basten weet er nog alles van. 

Van Basten was destijds assistent-trainer van ex-bondscoach Danny Blind. "We waren te laat om hem nog te selecteren voor het Nederlands elftal. Hij speelde toen een tijdje niet, dus hebben we gewacht om hem te selecteren", zegt Van Basten bij de NOS over Ziyech, die toen bij FC Twente speelde. Detail: Van Basten en Ziyech kenden elkaar ook vanuit hun periode bij sc Heerenveen. Het is bekend dat de twee geen warme relatie onderhielden.

"Een jaar daarvoor zat hij wel bij de voorselectie onder Guus Hiddink. Voor zover ik het begreep was hij gepikeerd en koos hij voor Marokko. Daarna zei hij dat hij met zijn hart gekozen had. Ook goed, maar ik weet niet of hij mij iets verwijt of niet", zegt Van Basten. "Als ik hem was zou ik voor Nederland hebben gekozen, omdat je daar meer mee kunt bereiken, maar het is de vraag of je jezelf meer Nederlander of Marokkaan voelt. Het werd ons verweten dat we hem niet eerder hadden geselecteerd. Uiteindelijk is het zijn keuze. We staan nu allebei in de achtste finale, dat is ook grappig."

Karim El Ahmadi koos ook voor Marokko, al had hij ook voor Nederland kunnen kiezen. "Ik zat bij Oranje O20 en zou het WK in Nederland spelen, maar ik koos met mijn verstand voor Marokko. Iedereen kon zeggen dat Ziyech het Nederlands elftal zou halen, hij was jonger en moest zich nog bewijzen, dus hij stond voor een moeilijkere keuze dan ik. Je wordt gewoon meer gewaardeerd in Marokko. Als Marco van Basten in Marokko zou komen, zou iedereen hem optillen. Ze waarderen je veel meer dan in Nederland."