Van Basten vernietigend: 'Dit hoort niet bij Ajax, zij zijn gewoon oerslecht'

Van Basten vernietigend: 'Dit hoort niet bij Ajax, zij zijn gewoon oerslecht'

12 maart - 07:25
198

Marco van Basten hekelt het niveau van de jeugdopleiding van Ajax op dit moment. De oud-prof denkt met weemoed terug aan de tijd waarin veel talenten doorstroomden naar het eerste. Die kwaliteit is er simpelweg niet meer, stelt hij. 

"Ajax is normaal gesproken een dominante speler in het Nederlandse voetbal, een dominante opleider', begint Van Basten zijn relaas aan tafel bij Rondo, om vervolgens met een pijnlijk statement te komen. ​​​​​​​"De jeugd is gewoon oerslecht. Ze zijn op De Toekomst ook op een manier bezig... Er komt niemand door."

Hoewel de voormalig Ajax-trainer al een jaar of vijf niet meer op het trainingscomplex van Ajax is geweest, hoort hij in zijn omgeving dat het er slecht aan toegaat. "Heel veel trainers en voetballers zijn allemaal weggestuurd. Je hoort dat er met laptops wordt gewerkt, maar dat er niet normaal wordt getraind. Dat is heel raar", meent Van Basten. "Ajax was altijd een bastion van goede jeugd en talentvolle jongens. Dit hoort niet bij Ajax, heel gek."

Tafelgenoot Rafael van de Vaart, wiens zoon Damian in de jeugdopleiding van Ajax speelt, deelt die mening. "Het is er gewoon niet. Het absolute toptalent, dat is er niet. Vroeger hoorde je het als jongens eraan kwamen. Nouri, Ünüvar... Je hoort niks nu." Van Basten: "Als jij als jonge speler niet in dit team een kans maakt, dan is er geen talent. Je hebt als Ajax altijd jeugdspelers die wel en niet capabel waren, maar er waren altijd een paar mooitjes. Al een aantal jaar zijn er amper spelers doorgebroken. En als dat wel gebeurt, zijn ze binnen een jaar weg."