Feyenoord-target Stojkovic: 'nieuwe Perisic' en ervaring op Nederlandse velden

Feyenoord-target Stojkovic: 'nieuwe Perisic' en ervaring op Nederlandse velden

16-08-2023 14:00 Laatste update: 14:00
28

Feyenoord is in de markt voor NK Lokomotiva Zagreb-middenvelder Luka Stojkovic. De negentienjarige Kroaat, die bij voorkeur als aanvallende middenvelder speelt, heeft zijn zinnen gezet op een stap naar Rotterdam-Zuid. Wie is Stojkovic? VoetbalPrimeur zoekt het uit.

Volgens 1908 is de komst van Stojkovic 'zeer realistisch'. Feyenoord voert gesprekken met Lokomotiva Zagreb en verwacht zo'n drie miljoen euro te betalen voor de nummer tien. Dinamo Zagreb is ook in de markt, maar wordt naar verwachting afgetroefd door de Rotterdammers.

Jeugd
Stojkovic werd op 28 oktober 2003 geboren in Zagreb. Hij begon met voetballen bij amateurclub NK Sloga. Al heel snel werd zijn talent opgepikt door NK Naftas, een club dat uitkomt op het vierde niveau van Kroatië. De jonge Stojkovic verliet Zagreb om zich veertig kilometer verderop te ontwikkelen bij een grotere club. In 2016, toen hij twaalf was, wekte hij de interesse van Lokomotiva Zagreb. Stojkovic keerde terug in de Kroatische hoofdstad en werd opgenomen in de jeugdopleiding van de tweede club van Zagreb.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 🦁 (@lukaastojkovic_)

'The next Perisic'
In 2021 stelden Kroatische media een lijst op van de vijftien meest veelbelovende buitenspelers van het land. De vraag die werd gesteld was: wie wordt de nieuwe Ivan Perisic? Stojkovic, toen zeventien, stond op plek vijf van spelers van wie werd gedacht in potentie net zo goed te kunnen worden als de huidige linkermiddenvelder van Tottenham Hotspur.

Stojkovic, die op dat moment zowel op de flanken als op het middenveld speelde, werd geroemd om zijn inzicht, tactisch vermogen, consistentie en behendigheid. Zijn schotkracht was het enige punt van verbetering. Stojkovic werd in potentie omschreven als een 'elite player' en kreeg het cijfer 9. Hoe dichter het cijfer bij de tien kwam, hoe groter de kans dat de speler kan uitgroeien tot een potentiële wereldtopper.

Luka Ivanusec, de andere Kroaat die naar Feyenoord lijkt te komen, stond op de vierde plaats. Hij kreeg eveneens het cijfer 9, met als omschreven sterke punten: balcontrole, fysiek, balans en behendigheid.

Bekijk hieronder een video met highlights van Stojkovic uit het afgelopen seizoen. Tekst gaat verder onder de video.

Een van de jongste debutanten
In maart 2021 werd Stojkovic vanuit de jeugd van Lokomotiva Zagreb overgeheveld naar de hoofdmacht. Op 3 maart van dat jaar maakte hij op zeventienjarige leeftijd zijn officiële debuut in de Kroatische competitie. Daarmee is hij nog altijd de op vijf na jongste debutant in de clubgeschiedenis.

De teller van Stojkovic staat intussen op 69 officiële wedstrijden. Daarin scoorde hij zeven keer en gaf hij elf assists. Tussendoor, in juni 2022, maakte hij zijn debuut voor Jong Kroatië. Eerder deze zomer was hij actief op het EK O21.

Officieus debuut op de Nederlandse velden
Mocht Stojkovic naar Nederland komen, is de Eredivisie niet helemaal onbekend terrein voor hem. In de zomer van 2022 oefende Lokomotiva Zagreb in Terwolde tegen Go Ahead Eagles. Stojkovic startte als linksbuiten en kon niet voorkomen dat zijn ploeg met 2-0 verloor.


De oefenwedstrijd tussen Go Ahead en Lokomotiva Zagreb. Van Stojkovic zijn er dat duel geen foto's.