AZ-aanvaller Lahdo zeer openhartig over roots: 'We leven soms in een evil world'

AZ-aanvaller Lahdo zeer openhartig over roots: 'We leven soms in een evil world'

28-12-2023 11:50
33

AZ-aanvaller Mayckel Lahdo is erg begaan met zijn de plek waar zijn roots liggen: Aram, een grote regio in het Midden-Oosten. Vanuit daar werd één van de oudste christenvolken met veel bloedvergieten verjaagd. Lahdo vertelt in een openhartig interview met De Telegraaf weleens Syrisch-Aramese diensten bij te wonen. 

Lahdo, die geboren werd in Stokcholm, was pas net in Nederland toen hij een van die diensten in Amsterdam bijwoonde. "De priester stelde mij voor aan de overige bezoekers en vroeg hen om goed voor mij te zorgen. Zodat ik me thuis en veilig zou voelen in Nederland." Juist 'thuis' en 'veilig' zijn beladen woorden voor de Arameeërs, die het door de eeuwen heen erg zwaar hebben gehad. 

Zo vonden er in het verleden vreselijke slachtpartijen plaats, evenals een Aramese genocide aan het einde van de negentiende eeuw. Het leidde tot een diaspora, en veel familie van Lahdo vestigde zich ook in Nederland. "Een deel van hen, van mijn vaders kant, woont in Enschede. De rest, van moeders zijde, woont hier even verderop", doelt Lahdo op Diemen.

Vlak voordat de Syrische opstand uitbrak in 2011, bezocht Lahdo het land met zijn vader en moeder. "Ik was natuurlijk nog klein, negen jaar. Niet alles staat meer exact op mijn netvlies. Maar ik weet nog wel hoe verschrikkelijk mooi het in Syrië en Libanon was. Twee schitterende landen, met zoveel mooie en historische gebouwen." Een aantal jaar later was daar nog maar weinig van over, want complete steden als Aleppo en Homs werden vernietigd. Het doet Lahdo pijn. "We leven soms in een evil world." Het is een onderwerp dat het twintigjarige talent liever mijdt. "Al die zinloze slachtoffers, het is vreselijk en moet stoppen."

Liever denkt Lahdo aan de feestdagen, die hij met familie in Stockholm spendeert. "We komen allemaal samen, eten samen en gaan samen naar de kerk", besluit de vleugelaanvaller.