Gullit op de barricaden: 'Zo'n burgemeester van Eindhoven wil zich profileren'

Gullit op de barricaden: 'Zo'n burgemeester van Eindhoven wil zich profileren'

11-04-2020 07:40
108

Ruud Gullit verbaast zich over het feit dat het voetbal 'in het verdomhoekje wordt gezet'. De huidig analist vindt dat er sprake is van selectieve verontwaardiging richting spelers en clubs, die in zijn ogen ook maar proberen te overleven.

"Mijn zoon heeft een klein jeugdcontractje bij AZ. Als die salaris zou moeten inleveren, houdt hij bij wijze van spreken niks meer over", zegt Gullit tegen het Algemeen Dagblad. Volgens de voormalig topvoetballer zijn er genoeg voetballers met een klein hypotheekje of jonge kinderen. "Op voetballers is het vaak lekker makkelijk schieten."

Gullit haalt daarnaast aan dat als je veel verdient, je ook veel vaste uitgaven hebt. "Dat is niet zielig ofzo, maar dat betekent wel dat iemand die veel verdient, óók in de financiële problemen kan komen nu." Dat geldt volgens hem net zo goed voor clubs, die de schade slechts zoveel mogelijk proberen te beperken. "In Engeland hebben ze nu een enorm probleem als het ­televisiegeld opeens wegvalt. Maar ik begrijp niet dat daar zo triomfantelijk over wordt gedaan."

Gullit laat het aan de specialisten om te beslissen of er nog gevoetbald kan worden dit seizoen. "In Duitsland zijn ze nu weer voorzichtig aan het trainen. Als de kenners aangeven dat dat kan, wie zijn wij dan? Clubs zoals FC Emmen of NEC proberen nu ook gewoon te overleven hè? Drie maanden geleden juichten we nog om voetballers, of om andere topsporters, nu moeten die voetballers hun mond dichthouden."

"Vaak is het gewoon makkelijk scoren", vervolgt Gullit. "Zo'n burgemeester van Eindhoven ook, die overal roept dat er niet gevoetbald mag worden, ook niet zonder publiek. Dat doet zo'n man toch ook gewoon om zich te profileren? Politici hebben daar wel vaker een handje van, want voetbal is een makkelijke manier om in de schijnwerpers te komen."