'Spaanse bond dient verzoek tot vijf wissels in en hoopt op groen licht van IFAB'

'Spaanse bond dient verzoek tot vijf wissels in en hoopt op groen licht van IFAB'

07-05-2020 19:17
12

De Spaanse voetbalbond RFEF heeft een verzoek ingediend om vijf wissels toe te staan in de Spaanse profdivisies. Als de IFAB, de spelregelcommissie van de FIFA, het voorstel goedkeurt kunnen clubs in de Primera División gebruik gaan maken van de nieuwe regel.

De Spaanse bond heeft het verzoek ingediend om de gezondheid van spelers te beschermen. Dat valt te lezen in een statement dat de RFEF naar buiten heeft gebracht. Ze hebben immers lang niet getraind en de kans op blessures wordt daarmee groter. Met vijf wissels hebben coaches meer mogelijkheden om eventueel geblesseerde spelers te kunnen vervangen. Die wissels mogen wel maar op drie momenten worden gebruikt. Vijf keer afzonderlijk wisselen is dus niet mogelijk.

De FIFA is al akkoord gegaan met de wijziging en wil het hele volgend seizoen sowieso met vijf wissels werken, maar heeft het vraagstuk voor nu wel nog voorgelegd aan de spelregelcommissie IFAB. De Spaanse competitieleider is ook voorstander van de wijziging. Als de IFAB akkoord gaat kan de regel ingezet worden wanneer de Primera División wordt hervat. Het is nog onduidelijk of en wanneer dit kan gebeuren, maar deze week zijn de Spaanse clubs wel weer in training gegaan.

Ook in Duitsland hoopt men gebruik te kunnen gaan maken van de nieuwe regel. Christian Seifert, directeur van de Duitse voetbalcompetities, wil volgens Kicker de mogelijkheid tot vijf wissels bieden op het moment dat de Bundesliga wordt hervat. De competitie wordt weer opgestart op zaterdag 16 mei met de wedstrijd tussen Borussia Dortmund en Schalke 04.