Sparta verslaat FC Groningen, hoofdrol voor Makkelie in de slotfase

17-09-2022 18:26
118

Sparta heeft thuis drie punten overgehouden aan het duel met FC Groningen: 2-1. Over het slot van de wedstrijd zal nog een tijdje worden nagepraat.

Behoudens wat mogelijkheden in de beginfase scoorde de eerste helft een laag cijfer. Sparta dacht al na twintig minuten op voorsprong te komen door Adil Auassar, die werd teruggefloten vanwege buitenspel. Daar had de arbitrage een minuut of drie voor nodig. Auassar bleek millimeters buitenspel te hebben gestaan. Sparta zocht nadrukkelijk de aanval, maar Groningen verdedigde gedisciplineerd.

Groningen, dat tot dat moment nog niet gevaarlijk was geweest, brak na een uur spelen de ban. Ricardo Pepi stond klaar om gewisseld te worden, maar pakte wel nog even de 0-1 mee. Een goede voorzet werd achter Youri Schoonderwaldt, de vervanger van Nick Olij, geprikt. Daarna moest Pepi plaatsmaken. De treffer gaf Groningen vleugels, maar toch wist Sparta de stand weer gelijk te trekken. Sven Mijnans scoorde, met behulp van Neraysho Kasanwirjo, die er bij de 1-1 niet goed uitzag.

Sparta kreeg in extremis zelfs meer dan slechts een puntje, maar had daar wederom hulp van een Groningen-speler bij nodig. De Kasteelclub mocht aanleggen vanaf elf meter nadat Mike Te Wierik Tobias Lauritsen neerhaalde. Onnodig, maar de vraag is of het wel een strafschop was. Opmerkelijk was dat de VAR scheidsrechter Danny Makkelie naar het scherm liep, maar die veranderde niets aan zijn beslissing. Vito van Crooij schoot binnen en bezorgde Sparta daarmee de drie punten.