AZ verslikt zich in Heracles en maakt van PSV eenzame koploper Eredivisie

28-09-2023 21:54 Laatste update: 29-09-2023 00:37
238

AZ is er donderdagavond tegen Heracles Almelo niet in geslaagd om zich naast PSV te nestelen aan kop in de Eredivisie. De ploeg van trainer Pascal Jansen kwam niet verder dan een 1-1 tegen de Heraclieden, die de foutlouze reeks van de Alkmaarders daarmee een halt toe wisten te roepen.

AZ wist wat het te doen stond in de inhaalwedstrijd tegen Heracles. Er moest gewonnen worden om op een gelijk aantal punten te komen met PSV (18), dat woensdagavond in eigen huis won van Go Ahead Eagles (3-0). AZ begon uitstekend aan de wedstrijd.

Al na dertien minuten spelen was het raak. Vangelis Pavlidis, wie anders, schoot binnen na een voorzet van Yukinari Sugawara. De Griekse spits tekende daarmee voor zijn achtste competitietreffer en schoot zichzelf tevens de AZ-geschiedenisboeken in. Hij is nu de eerste speler van de Alkmaarders ooit die een doelpunt wist te maken in elk van de eerste zes competitiewedstrijden. AZ was voor rust via Myron van Brederode voor rust nog dicht bij de 0-2, maar dat bleef Heracles, dat niet veel in te brengen had, bespaard.

Ook in het tweede bedrijf was AZ heer en meester, maar een gebrek aan scherpte stond een tweede treffer in de weg. In de 53e minuut verrasten de bezoekers uit Almelo vriend en vijand door uit het niets de gelijkmaker te maken. Middenvelder Anass Ouahim werkte binnen na een voorzet van Navajo Bakboord.

Jansen bracht vervolgens Ruben van Bommel en Kenzou Goudmijn binnen de lijnen, maar een gelijkmaker zat er niet meer in voor de thuisploeg. Pavlidis kreeg in de slotfase nog een gigantische kans, maar hij stuitte op Heracles-doelman Michael Brouwer. Door het gelijkspel heeft AZ nu zestien punten, twee minder dan koploper PSV. Heracles verzamelde tot dusver acht punten, waarmee het achtste staat.