Lessen van Koeman: Memphis wil te veel, keepersduidelijkheid en 'huis van Oranje'

Lessen van Koeman: Memphis wil te veel, keepersduidelijkheid en 'huis van Oranje'

21 maart - 15:20 Laatste update: 15:32
16

Ronald Koeman heeft op de persconferentie van donderdagmiddag een aantal belangrijke updates gegeven. De bondscoach verschafte daags voor het vriendschappelijke treffen met Schotland duidelijkheid omtrent Quilindschy Hartman, de keeperskwestie en de herstellende Memphis Depay. VoetbalPrimeur zet de belangrijkste conclusies op een rijtje. 

Geen Hartman, maar Blind of Aké tegen Schotland
Hartman is niet van de partij tegen Schotland. De linksback van Feyenoord werkte donderdagmiddag een individueel trainingsprogramma af. Of hij er volgende week dinsdag in Frankfurt wel bij is, is nog niet duidelijk. "Hij is met wat klachten vanuit sc Heerenveen - Feyenoord gekomen", zei de bondscoach. "Dat is eigenlijk dinsdag verergerd. Niet dusdanig dat hij terug naar de club is, dus we hebben nog steeds goede hoop dat hij voor de tweede wedstrijd beschikbaar is, maar morgen niet." Met Nathan Aké en Daley Blind beschikt Koeman over nog twee spelers die ook als linksback uit de voeten kunnen. 

Wedden

Meer odds

Koeman moet Memphis afremmen
Memphis is na langdurig blessureleed weer up and running, maar het is volgens Koeman zaak dat zijn Oranje-terugkeer niet wordt overhaast. De aanvaller van Atlético Madrid gaf aan het liefst negentig minuten te willen spelen tegen Schotland. "Dat is zijn goed recht, maar Memphis vindt altijd dat hij alweer heel veel kan", zei de bondscoach daarover. "Het is belangrijk dat we oppassen als Memphis vermoeid raakt. Met hem moet je dan altijd uitkijken. Dat is belangrijk voor hem en voor ons."

Jeugd moet 'huis van Oranje' aanvullen
Koeman is opzoek naar de juiste hiërarchie. Om dat te bewerkstelligen, moet er een combinatie zijn van oude spelers en jonge spelers, zei de bondscoach stellig. "We hebben met een Marten de Roon en een Daley Blind een aantal jongens in deze groep van eind twintig, begin dertig. Dat is het huis van deze groep. Daar bouw je je jeugd omheen. Dan denk ik dat je een duidelijke hiërarchie hebt."

Keepersduidelijkheid voor zowel Schotland-thuis, Duitsland-uit als richting het EK
Koeman houdt er over het algemeen niet van om daags voor een wedstrijd al te veel prijs te geven, maar donderdag deed hij dat (voor een klein gedeelte) toch. Mark Flekken staat tegen de Schotten onder de lat, terwijl Bart Verbruggen tegen Duitsland de goal verdedigt. Van beide doelmannen geeft hij, vooral op één vlak, erg hoog op. "Mark is, en Bart Verbruggen ook, een geweldige opbouwer in de eerste fase van een aanval."

Of Marco Bizot, Flekken en Verbruggen de drie doelmannen zijn die Koeman uiteindelijk ook meeneemt naar het EK, hield hij voor de aanwezige pers nog geheim. Zelf lijkt hij daar met zijn staf al wel consensus over te hebben bereikt. "Wij hebben wel in ons hoofd wie uiteindelijk de drie keepers zijn die naar het EK gaan, als iedereen fit is en ritme van spelen heeft."

Tijd om te oogsten, aldus Aké
Nathan Aké schoof ook aan bij het persmoment. De linkspoot vindt dat Oranje in een nieuwe fase is aanbeland. Na twee teleurstellende toernooien (EK 2021 en WK 2022) is het tijd voor een nieuwe mindset, een die uiteindelijk tot zilverwerk moet leiden. "De laatste jaren hebben we vooral benadrukt dat we een goede en leuke groep hebben. Dat is ook wel zo, maar het is nu tijd om te presteren. We hebben heel veel jongens die in de top meespelen om de prijzen. We mogen van elkaar nu dingen gaan eisen", was Aké streng.  

Tandem Memphis-Wijnaldum wordt afgestofd 
Memphis en Georginio Wijnaldum vormden jarenlang een dodelijk Oranje-duo. Inmiddels is het alweer een tijdje geleden dat het duo gezamenlijk in het Nederlands elftal speelde. Koeman merkte de afgelopen dagen op trainingen dat de klik tussen de twee nog altijd niet verdwenen is. "Je wil ze weer met elkaar zien, binnen dit elftal en binnen deze selectie. We zijn een aantal dagen onderweg, maar het ziet er goed uit. Het is ook niet zo dat het deze week per sé super moet zijn."