Geen grip op 'nieuw hooliganisme': 'Jonge groep laat zich moeilijk sturen'

Geen grip op 'nieuw hooliganisme': 'Jonge groep laat zich moeilijk sturen'

8 februari - 23:19
141

Clubs, politie en de voetbalbond hebben allen geen vat op 'nieuw hooliganisme', zo concludeert Femke Halsema, de burgemeester van Amsterdam, in een raadsbrief. Aanleiding voor de brief zijn de rellen rond de klassieker van Ajax tegen Feyenoord die op 24 september werd gespeeld.

De wedstrijd werd definitief gestaakt toen er tweemaal vuurwerk op het veld was gegooid. Daar bleef het echter niet bij, ook buiten het stadion gingen de ongeregeldheden door en moest de ME ingrijpen. 'Het klopt dat er sprake is van een nieuwe aanwas en het lijkt erop dat deze jonge groep zich moeilijker laat sturen,' zo stelt Halsema in de brief.

Wedden

Meer odds

Er zou in de coronaperiode een achterstand zijn opgelopen aangaande het vergaren van informatie over hooliganisme rond de stadions. Halsema spreekt van een nieuwe generatie hooligans, met een andere werkwijze en andere kenmerken. Er wordt onderzocht hoe deze nieuwe generatie zich verhoudt tot het hooliganisme van voor de coronaperiode.

Begin augustus kondigde de KNVB nog een nieuw plan van aanpak aan rond het holliganisme, genaamd 'Gastvrij en Veilig Voetbal'. De kern van het plan was dat wie zich niet weet te gedragen, gestraft zou worden en niet meer welkom zou zijn. Hoewel Halsema zich kan vinden in de aanpak, geeft ze ook te kennen dat er niet één oplossing is voor het probleem. 'Het gaat om elkaar aanvullende maatregelen van alle partijen die verantwoordelijkheid dragen op dit gebied: de KNVB, de clubs zelf, het ministerie van Justitie en Veiligheid, de politie, het Openbaar Ministerie, de gemeente, en uiteraard de supportersverenigingen.'

Halsema benadrukt dat, bij herhaling van wanordelijkheden, het onontkoombaar is dat er maatregelen zullen worden getroffen als het plaatsen van netten, sluiten van delen van tribunes en het beperken van alcoholconsumptie.