Antwerp komt met schrik vrij: Van Bommel heeft eerste prijs van seizoen al binnen

23-07-2023 20:10 Laatste update: 20:12
44

Mark van Bommel heeft met Royal Antwerp de eerste prijs van het seizoen al binnen. In de strijd om de Belgische Supercup moest de landskampioen diep gaan en was het uiteindelijk na strafschoppen te sterk voor KV Mechelen.

Vorig seizoen legde Antwerp beslag op zowel de landstitel als beker in België. Daardoor mocht bekerfinalist Mechelen alsnog aantreden in het duel om de Belgische Supercup. Zonder Vincent Janssen, Jurgen Ekkelenkamp en Calvin Stengs, die nog eigendom is van OGC Nice, begon Antwerp erg sterk aan de eerste officiële wedstrijd van het seizoen. Michel-Ange Balikwisha, die Janssen verving in de punt van de aanval, kon de bal van dicht bij binnentikken: 1-0.

Iets meer dan vijf minuten later dacht Balikwisha opnieuw een goal te maken, waar Gyrano Kerk ook betrokken bij was. De VAR zette, na veel twijfel, echter een streep door de treffer. Daarna zakte Antwerp wat weg, waardoor Mechelen steeds beter in de wedstrijd kwam. Desondanks kreeg de landskampioen vlak voor rust nog de beste kans op een treffer, maar Mechelen kwam goed weg.

Daardoor stond het 1-0 bij rust. De tweede helft begon niet met goed voetbal: beide ploegen waren bij vlagen slordig en misten slagkracht. Kerk was nog wel een aantal keer dreigend, voordat Antwerp een tik te verwerken kreeg: na een harde en onnodige overtreding op het middenveld kreeg Gastón Ávila een rode kaart.

Van Bommel haalde Kerk direct naar de kant om zo de schade in zijn defensie te verhelpen, maar het voorkwam niet dat Mechelen de gelijkmaker kon produceren: in de rebound werkte routinier Ritchie De Laet de bal pijnlijk in eigen doel bij Antwerp. Daardoor eindigde het duel in 1-1 en moesten strafschoppen voor een beslissing zorgen. Bij een gelijke stand na negentig minuten wordt de verlenging namelijk overgeslagen bij de Belgische Supercup.

In de penaltyreeks kwam het uiteindelijk nog goed voor Van Bommel en consorten. Sam Vines en Zeno Van den Bosch misten al snel aan Antwerpse kant, maar daarna produceerde Mechelen nog meer missers. Daardoor heeft Van Bommel zijn eerste prijs van het seizoen alweer binnen. Volgende week moet Royal Antwerp er echter opnieuw staan: dan wacht de eerste competitiewedstrijd, tegen Cercle Brugge.