‘Nieuwe Robben’ imponeert in Manchester: dit móet je weten over Tahith Chong (18)

‘Nieuwe Robben’ imponeert in Manchester: dit móet je weten over Tahith Chong (18)

28-02-2018 12:30
58

Engelse fans en voetbalkenners zijn laaiend enthousiast over Tahith Chong, een achttienjarige vleugelaanvaller die twee jaar geleden de overstap maakte van Feyenoord naar Manchester United. Nu al wordt de jeugdinternational van Oranje O19 vergeleken met Arjen Robben. Wie is deze tiener met Fellaini-kapsel precies? Een introductie. 

Jeffrey Bruma, Karim Rekik, Nathan Aké, Rodney Kongolo: het ene na het andere talent uit de geprezen jeugdopleiding van Feyenoord maakte het afgelopen decennium de overtocht naar Engeland. Chong - geboren in Willemstad, 1 meter 85, linkspoot - werd in 2016 het laatste Rotterdamse groeibriljantje dat zijn geluk ging beproeven aan de andere kant van het kanaal. Ook Arsenal, Manchester City en Chelsea zaten naar verluidt achter de lichtvoetige aanvaller aan. Rugnummer 7 - eerder gedragen door United-grootheden als Eric Cantona, David Beckham en Cristiano Ronaldo - bracht Chong aanvankelijk weinig geluk. De tiener raakte in januari 2017 geblesseerd aan zijn knie en kon tien maanden niet in actie komen. 

Wedden

Meer odds

Dit kalenderjaar is Chong weer back in business bij The Red Devils - en hoe. In de eerste duels na zijn rentree maakte de vleugelaanvaller dusdanig veel indruk, dat manager José Mourinho eind januari hoogstpersoonlijk op de tribune plaatsnam om Chong te bekijken tijdens een ontmoeting tussen de reserveteams van United en Tottenham Hotspur. De thuisploeg verloor, maar de Nederlandse tiener deed het uitstekend als rechtsbuiten. Op social media regende het complimenten over de techniek, dribbels en individuele acties van Chongy.

Een paar dagen na zijn imponerende optreden was Chong ook tegen Derby County de beste speler aan de zijde van United. De opwinding rondom het Nederlandse talent neemt de laatste weken serieuze vormen aan. The SunThe Daily Mail en alle grote voetbalwebsites in Engeland wijdden artikelen aan the next big thing from Holland, die inmiddels al is vergeleken met Arjen Robben. 

Grote vraag is nu: mag Chong dit seizoen dromen van een debuut in het eerste elftal van de Premier League-grootmacht? Deze maand nam EA Sports alvast een voorschot op de doorbraak van het talent door hem in de nieuwste update van FIFA 18 toe te voegen aan de selectie van United. Je kunt hem dus al opstellen naast Romelu Lukaku en Alexis Sánchez...

Doorbraak
Mourinho zou de achttienjarige Chong zowel op links als op rechts kunnen inzetten. De kans dat de tiener in de komende weken daadwerkelijk minuten krijgt op het hoogste niveau, lijkt echter klein. Zo happig is zijn trainer normaliter niet om tieners voor de leeuwen te gooien, al biedt de doorbraak van middenvelder Scott McTominay wel degelijk perspectief. 

Balcontrole, snelheid, lengte, atletisch vermogen: kijk naar één van de vele Chong-compilaties op YouTube en het talent van de linkspoot is onmiskenbaar. Na wéér een indrukwekkend optreden schreef een United-fan op Twitter: Het haar van Fellaini en de voeten van Messi. Wat een speler, wat een klasse, Nederland mag blij met hem zijn. De toekomst van Oranje lijkt ineens weer een stukje rooskleuriger.